Skip to content Skip to navigation

Evansville State Hospital

July 1, 2004
by root
| Reprints
Evansville, Indiana The Evansvill e State Hospital is a 168-bed, 140,000- square-foot replacement psychiatric facility, designed to promote a healing environment for a wide v ariety of patients and to provide a configuration that is efficient for staff. The firms Veazey Parrott Durkin & Shoulders and HOK (Hellmuth , Obata + Kassabaum) worked on the project, which was completed in 2003. The project is the first in a series of major construction projects in Indiana designed to modernize psychiatric facilities. The project was built by the Indiana State Office Building Commission on behalf of the state Family & Social Services Administration.

The nursing units are arranged around a central control desk, giving the nursing staff a clear view of patient activity. The units are comprised of two 16-bed pods, with each pod providing access to a secured courtyard. T he pods typically have six semiprivate rooms and two private rooms. Most rooms provide views to the exterior, and all patient rooms have win dows with individual vents that patients can open and close.

The central Treatment Mall, which can be independently secured, includes a game room, classrooms, kitchen, bank, hair salon, greenhouse, patient library, and cafeteria. One of the existing buildings has been reno vated to provide recreational activities.

The new psychiatric facility was designed with sustainability issues in mind. The building& #8217;s exterior is composed of autoclaved aerated concrete, a product that is manufactured using fly ash residue from coal burned in power plants. This product provides outstanding soundproofing and fireproofing in addition to its excellent insulating capabilities. The Evansvill e State Hospital project represents the largest, most extensive use of this recycled product within an institutional facility in the United States.

An engineered wetlands made up of a series of retention ponds was located to control storm water and help with runoff problem s in the adjacent residential neighborhood. The site was carefully developed to avoid removal of existing trees and vegetation. BHM Photographer: Jerry Butts
For more information, contact Michele Matzat Lord at michele.matzat@hok.com or visit www.hok.com, or contact Michael R. Shoulders at mshoulders@vpdsweb.com.
Topics